VARSEL OM PLANARBEIDER

KUNNGJØRING AV VARSEL OM PLANARBEIDER

Detaljregulering for Dyrendal Medisinske Senter i Halden kommune

I henhold til plan- og bygningslovens § 12-8, kunngjøres oppstart av detaljreguleringsarbeid i Halden kommune: Dyrendal Medisinske senter, planID: 3101_G-764, med formål om å legge til rette for etablering av ny ambulansestasjon i Halden og utvidelse av Dyrendal medisinske Senter (DMS). Tiltakshaver er Ringstad Eiendom AS. Ved gjennomføring vil Halden få en moderne og fremtidsrettet ambulansestasjon med optimal beliggenhet i forhold til veisystem og befolkningen den skal betjene. Koblingen til et større helsehus (DMS) er en ytterligere fordel.

Oversiktskart der beliggenhet er vist med sort pil

Planområdet (ca. 9,3 dekar) ligger umiddelbart nord for/inntil Halden Sentrum på østsiden av Dyrendalsveien (fylkesveg 220). Fylkevegen er tilknyttet Marcus Thranes gate (riksveg 204) som er hovedforbindelsen mellom Sentrum og E6. Lenger nord er Dyrendalsveien tilknyttet BRA veien (921) som er nordlig ringveisystem rundt byområdet.

Området er i hovedsak uregulert, men omfatter noe areal regulert til turvei, friluftsformål og naturvernformål i øst langs Schulzedalen. I kommuneplanens arealdel er området i hovedsak avsatt som nåværende bebyggelse og anlegg (område BA30). Noe areal langs Sculzedalen er avsatt til blågrønn struktur (område G32), med båndleggingssone H-740 (båndlagt etter annet regelverk). Syd-østre hjørne av planområdet er avsatt til næringsformål i sentrumsplanen.

Området vist på kommuneplanens arealdel

Påtenkt nybygg (ambulansestasjon i sokkel- og 1.etasje, samt helsebygg i 2. og 3. etasje) blir liggende mellom bilforretning og eksisterende medisinsk senter på samme sted som tidligere (nedbrent) hovedbygning på Dyrendal lå.

Dette var tidligere tilholdssted for biltilsynet (Statens vegvesen) i Halden, og det er reetablering av den tidligere hovedadkomst dit som skal tjene som avkjørsel for ambulansene (allétrær står fortsatt).

Foto viser tidligere bygning for biltilsynet

Det er utarbeidet geoteknisk vurdering av områdestabilitet, og det er foretatt uavhengig kontroll/ kvalitetssikring av denne. Tiltaket krever ikke konsekvensutredning.

Ambulansene vil få særskilt og dedikert avkjørsel i utrykningsøyemed.
Besøkende/ pasienter, taxi og arbeidsreisende/ ansatte vil benytte etablert avkjørsel videre som før.
Byggeområdet grenser i øst mot Schulzedalen (viktig natur- og friluftsområde). I praksis vil eksisterende sydlig tilkomstvei til kjeller, baksiden av DMS og tursti-systemet fungere som «byggegrense», som naturlig vil danne en buffer mot det blå-grønne området. Nærliggende natur- og friluftsområde blir ikke direkte berørt eller nevneverdig påvirket.

Ambulansetjenesten opplyser at belastning på ut- og innkjøring fra ambulansestasjon er:- Ca 12 utrykninger i døgnet (ikke alle fra stasjonen – noen fra sykehuset, og noen fra veien).
– På dagvakt er belastingen størst mellom kl 10.00 og 17.00
– På nattevakt er belastningen størst mellom kl 20.00 og 01.00
Det benyttes normalt ikke sirener ved utrykning fra stasjonen, og ikke nattestid. Det benyttes blålys etter behov, og sirener om nødvendig (typisk i rush-tid) lenger ned i sentrum eller i Marcus Thranes gate (tilsvarende som i dag).

Planområdets avgrensning.

Det gjøres oppmerksom på at planområdets utstrekning kan reduseres i løpet av planprosessen. Dersom Sykehuset Østfold HF velger annen plassering av ambulansestasjon i Halden, vil planprosessen enten avbrytes eller gjennomføres som en utvidelse av det medisinske senteret. Det blir i så fall heller ikke ny ambulanse-avkjørsel til Dyrendalsveien.

Vurdering av krav til konsekvensutredning etter forskrift om konsekvensutredninger

VURDERING
§6 Planer og tiltak som alltid skal konsekvensutredes og ha planprogram eller melding
§6b omfatter reguleringsplaner etter plan- og bygningsloven for tiltak i vedlegg I. Punkt 24 beskriver næringsbygg, bygg for offentlig eller privat tjenesteyting og bygg til allmennyttige formål med et bruksareal på mer enn 15 000 m2 (mindre tiltak omfattes av vedlegg II nr. 11j).

Ønsket bruksareal anslås å bli i størrelsesorden 1 000 – 3 000 m2.  Siden bruksarealet er mindre enn 15 000 m2 utløses ikke krav om KU etter §6.

§ 8 Planer og tiltak som skal konsekvensutredes hvis de kan få vesentlige virkninger for miljø eller samfunn
Planer og tiltak skal konsekvensutredes hvis de kan få vesentlige virkninger etter § 10, men ikke ha planprogram eller melding:
a. reguleringsplaner for tiltak i vedlegg II. Unntatt fra dette er reguleringsplaner der det konkrete tiltaket er konsekvensutredet i en tidligere plan og der reguleringsplanen er i samsvar med denne tidligere planen.

Tiltaket faller inn under vedlegg 2, pkt. 11 j – «…bygg til offentlig eller privat tjenesteyting og bygg til allmennyttige formål» og må derfor vurderes etter §10.

§ 10 Kriterier for vurderingen av om en plan eller et tiltak kan få vesentlige virkninger for miljø eller samfunn
I vurderingen av om en plan eller et tiltak kan få vesentlige virkninger for miljø eller samfunn, skal det ses hen til egenskaper ved planen eller tiltaket, jf. annet ledd og planen eller tiltakets lokalisering og påvirkning på omgivelsene, jf. tredje ledd. Det skal også i nødvendig grad ses hen til egenskaper ved virkninger nevnt i fjerde ledd.

Egenskaper ved planen/ tiltaket:
a. størrelse, planområde og utforming: Aktuell tomt har tidligere vært bebygget, men denne bebyggelsen er nedbrent og Det er plass til ny planlagt bebyggelse.

b. bruken av naturressurser, særlig arealer, jord, mineralressurser, vann og biologiske ressurser: Tidligere byggetomt benyttes som ny Naturressurser berøres ikke.

c. avfallsproduksjon og utslipp: Ambulansestasjon og helsebygg medfører ikke unormal avfallsproduksjon eller utslipp som vil påvirke

d. risiko for alvorlige ulykker og/eller katastrofer: Ambulansestasjon og helsebygg medfører ikke økt fare for alvorlige ulykker eller katastrofer.

Vurdering av om lokalisering har vesentlig påvirkning på omgivelsene
a. verneområder etter naturmangfoldloven kapittel V eller markaloven § 11, utvalgte naturtyper (naturmangfoldloven kapittel VI), prioriterte arter, vernede vassdrag, nasjonale laksefjorder og laksevassdrag, objekter, områder og kulturmiljø fredet etter kulturminneloven
Verdifullt naturområde i Schulzedalen berøres ikke.

b. truede arter eller naturtyper, verdifulle landskap, verdifulle kulturminner og kulturmiljøer, nasjonalt eller regionalt viktige mineralressurser, områder med stor betydning for samisk utmarksnæring eller reindrift og områder som er særlig viktige for friluftsliv
Ikke vesentlig påvirkning av dette (tidligere branntomt).

c. statlige planretningslinjer, statlige planbestemmelser eller regionale planbestemmelser gitt i medhold av plan- og bygningsloven av 27. juni 2008 nr. 71 eller rikspolitiske bestemmelser eller rikspolitiske retningslinjer gitt i medhold av plan- og bygningsloven av juni 1985 nr. 77.
Ikke i strid med rpb eller rpr.

d. større omdisponering av områder avsatt til landbruks-, natur- og friluftsformål, samt reindrift eller områder som er regulert til landbruk og som er av stor betydning for landbruksvirksomhet
Dette er et byggeområde.

e. økt belastning i områder der fastsatte miljøkvalitetsstandarder er overskredet
Ikke aktuelt.

f. konsekvenser for befolkningens helse, for eksempel som følge av vann- eller luftforurensning
Tiltaket medfører ikke vann- eller luftforurensning.

g. vesentlig forurensning eller klimagassutslipp
Tiltaket medfører ikke vesentlig forurensning eller klimagassutslipp

h. risiko for alvorlige ulykker som en følge av naturfarer som ras, skred eller
Ros-analyse omhandler dette.

Konklusjon: Tiltaket vil etter forskriftens §10 ikke få vesentlige virkninger for miljø eller samfunn. Planen må derfor ikke konskevensutredes, eller ha planprogram, jf. forskriftens §8.

Hva er en reguleringsplan?
En reguleringsplan er en plan for utvikling av et avgrenset område. Reguleringsplanen fastsetter hvordan området kan brukes, hva som kan bygges der, og hvilke kvaliteter som skal sikres videreført.

Planen består av et plankart med tilhørende reguleringsbestemmelser, samt en planbeskrivelse, med risiko- og sårbarhetsanalyse.

Reguleringsplanen tar utgangspunkt i retningslinjer i overordnede planer, som for eksempel og i dette tilfellet; kommuneplanens arealdel.

Vi er nå i startfasen av planprosessen, og ber med dette om innspill eller forhold du mener det bør tas hensyn til når planforslaget skal utarbeides.

Etter at planforslag foreligger, sendes dette til kommunen for behandling i det faste planutvalget. Det er et politisk utvalg, som bestemmer om forslaget kan legges ut til høring og offentlig ettersyn. Dette betyr at dere som naboer da får anledning til å si deres mening om dette konkrete planforslaget. Deretter skal kommunens administrasjon og så det samme utvalget behandle innkomne høringsuttalelser, og vurdere om det er behov for justeringer, før planforslaget sendes videre til kommunestyret for sluttbehandling og vedtak.

Dersom det eventuelt skulle foreligge innsigelser fra statlig eller regional myndighet, må disse avklares for at kommunestyret skal kunne egengodkjenne planen.

Utarbeidelse og behandling av en reguleringsplan kan forventes å ta ca et år fra varsel om oppstart.

Varslingsdokumenter (inklusive planinitiativ og referat fra oppstartsmøte) er tilgjengelige på kommunens nettside: www.halden.kommune.no/kunngjoringer-og-horinger.

Eventuelle innspill til det igangsatte planarbeidet sendes til Halden Arkitektkontor AS, Pb. 374, 1753 Halden innen 11.mai5. januar 2025. Du kan også sende innspill på e-post: erlend@haldenarkitektkontor.no

Eventuelle spørsmål kan rettes til undertegnede, på telefon 93096985 eller epost erlend@haldenarkitektkontor.no